Cadet College Entry Test Model Paper-Solved MCQs

Cadet College Entry Test Model Paper-Solved MCQs

Cadet College Admission Test Sample Paper-Solved Multiple Choice Questions MCQs
It is dream of every student in Pakistan to get admission in a cadet college. Cadet college enables students to get commission in Pakistan army, Pak Navy and PAF. For getting admission in a cadet college or military college you will have to clear entry test/admission test. Today we are going to share model paper for getting admission in cadet college/military college. There are total 50 multiple choice questions MCQs in this model paper. These MCQs are about General Science, Current Affairs, Islamic Studies, Social Studies, Urdu, English and Mathematics. This model paper is useful for getting admission in 7th, 8th and 9th classes. Generally each question carry 2 marks. You need to get minimum 40 marks out of 100 for clearing the cadet college admission entry test. We have also written a detailed guide for getting admission in cadet college or military college. You must read our following article;

Cadet College Admission Guide

Military & Cadet College Entry Test Model Paper- 50 Sample Solved MCQs

Q1-Quaid e Azam was patron in chief and founder of daily English newspaper _________?1-1-1-Dawn
2-The News
3-Nation
4-Frontier Post
Ans-Dawn

Q2-Which is the longest river in Pakistan?
1-Neelam
2-Satluj
3-Indus
4-Chenab
Ans-Indus

Q3-Which department in Pakistan is responsible to issue CNIC in Pakistan?
1-CDA
2-Corporation
3-Nadra
4-TEPA
Ans-Nadra

Q4-ICS is Abbreviation of
1-Intermediate of Commerce & Science
2-Institute of Chartered Shopkeepers
3-Intermediate of Computer Sciences
4-None of these
Ans-Intermediate of Computer Sciences

Q5-Which come next in this series M, T, W, T, F, S
1-M
2-S
3-T
4-Q
Ans-S (First letter of days of week)

Q6-What is the basic unit of structure and function of all living creatures (Plants & Animals)?
1-Atom
2-Tissue
3-Cell
4-Organelle
Ans-Cell

Q7-Name the last governor general and first President of Pakistan?
1-Malik Ghulam Muhammad
2-Ch M Ali
3-Iskander Mirza
4-Khawaja Nazimuddin
Ans-Iskander Mirza

Q8-Who was third pious caliph (R.A)?
1-Hazrat Usman (R.A)
2-Hazrat Abu Bakar (R.A)
3-Hazrat Umar (R.A)
4-Hazrat Ali (R.A)
Ans-Hazrat Usman (R.A)

Q9-Which was the first Qibla of Muslims before Masjid al-Haram?
1-Baitul Muqaddas
2-Masjid Quba
3-Masjid al-Qiblatain
4-Ibrahimi Mosque
Ans-Baitul Muqaddas

Q10-When Quaid e Azam presented his famous 14 points?
1-1930
2-1929
3-1928
4-1927
Ans-1929

Q11-Which country is situated in the East of Pakistan?
1-India
2-Iran
3-China
4-Afghanistan
Ans-India

Q12-What is the basic unit of a element?
1-Cell
2-Molecule
3-Element
4-Atom
Ans-Atom

Q13-Matter is found in how many basic physical states on earth?
1-3
2-4
3-9
4-8
Ans-3

Q14-Who wrote famous poetry book Javeed Namah?
1-Ghalib
2-Justice Javaid Iqbal
3-Allama Iqbal
4-Faiz Ahmad Faiz
Ans-Allama Iqbal

Q15-Which was the first capital city of Pakistan before Islamabad?
1-Karachi
2-Dhaka
3-Peshawar
4-Lahore
Ans-Karachi

Cadet College Entry Test Model Paper-Solved MCQs

Cadet College Entry Test Model Paper-Solved MCQs

Q16- Four is the square root of __________?
1-12
2-40
3-16
4-2
Ans-16

Q17-Complete the series 3, 9, 81,
1-6561
2-6165
3-2424
4-4242
Ans-6561

Q18-Which come next 4,9,16
1-32
2-20
3-24
4-25
Ans-25

Q19-Any number divided by zero is equal to _____?
1-0
2-Infinity
3-100
4-1000
Ans-Infinity

Q20-Pakistan won ICC cricket world cup in 1992. Who was the captain of team Pakistan in this event?
1-Inzamam ul Haq
2-Javeed Miandad
3-Saleem Malik
4-Imran Khan
Ans-Imran Khan

Q21-Ali has different fruits. 1/3rd of them are oranges. if he has 7 oranges, how many fruits does he have in total?
1-28
2-15
3-14
4-21
Ans-21

Q22-Who wrote the musical composition for the national anthem of Pakistan.
1-Habib Jalib
2-Ghulam Ali Chagla
’3-Hafiz Jalindhari
4-Faiz Ahmad Faiz
Ans-Ghulam Ali Chagla

Q23-Who suggested the name of Pakistan in 1933?
1-Quaid e Azam
2-Allama Iqbal
’3-Sir Syed Ahmad Khan
4-Ch Rehmat Ali
Ans-Ch Rehmat Ali

Q24-Lyallpur is the old name of _________?
1-Faisalabad
2-Sialkot
3-Rawalpindi
4-Sargodha
Ans-Faisalabad

Q25-Which are three basic sciences?
1-Math, Biology, Physics
2-Chemistry, Computer Scince. Biology
3-Physics, Chemistry, Biology
4-IT, Political Science, General Science
Ans-Physics, Chemistry, Biology

Q26-Who was the conquerer of Sindh?
1-Tariq Bin Ziyad
’2-Muhammad Bin Qaim
3-Khalid Bin Waleed (R.A)
4-Sher Shah Suri
Ans-Muhammad Bin Qaim

Q27-Which one of these is the least common multiple of 15, 9 & 6?
1-60
2-90
3-50
4-70
Ans-90

Q28-How many integers between 1 and 50 contain the digit 3?
1-14
2-50
3-1
4-25
Ans-14

Q29- Which son of Hazrat Ibrahim (A.S) is called as Zabiullah?
1-Muhammad PBUH
2-Ishaq AS
3-Ismail AS
4-Yaqub AS
Ans-Ismail AS

Q30-Bible was ___________ holy book by Almighty Allah?
1-Third
2-First
3-Second
4-Last
Ans-Third

Q31-Who was the last Mughal emperor?
1-Babar
2-Buhadir Shah Zafar
3-Shah Jahan
4-Jahangir
Ans-Buhadir Shah Zafar

Q32-The Reconstruction of Religious Thought in Islam is a compilation of six famous lectures delivered by __________?
1-Allama Iqbal
2-Quaid e Azam
3-Abul A’la Maududi
4-Molana Muhammad Ali Johar
Ans-Allama Iqbal

Q33-Which form of verb is used in perfect tenses?
1-Second
2-Third
3-First
4-Ing
Ans-Third

Q34-What is 131 times 11?
1-1441
2-1331
3-3032
4-1210
Ans-1441

Q35-1001 – 101=____?
1-1000
2-990
3-1021
4-999
Ans-990

36-LFO is abbreviation of ___________?
1-Legal Framework Order
2-Low Frequency Object
3-Legal Force of Officers
4-None of these
Ans-Legal Framework Order

Q37-How many kinds of tissues are there?
1-3
2-4
3-5
4-2
Ans-4

Q38-What is Abacus?
1-Calculating Machine
2-Super Computer
3-First Robot
4-None of These
Ans-Calculation Machine

Q39-When did Pakistan become member of UNO?
1-30 September 1948
2-30 September 1947
3-30 September 1949
4-30 September 1950
Ans-30 September 1947

40-Pakistan was named as Islamic Republic of Pakistan in __________?
1-1947
2-1948
3-1962
4-1956
Ans-1956

Q41-Who was the first Muslim Commandar in Chief of Pakistan Army?
1-General Ayub Khan
2-General Yahya Khan
3-General Zia ul Haq
4-General Tikka Khan
Ans-General Ayub Khan

Q42-When Pakistan became a republic?
1-1949
2-1947
3-1956
4-1948
Ans-1956

Q43-Who was first field Martial in Pakistan army?
1-General Raheel Sharif
2-General Pervez Musharraff
3-General Kiyani
4-General Ayub Khan
Ans-General Ayub Khan

Q44-In the Line of Fire is the autobiography of ________?
1-General Pervez Musharraf
2-General Asif Nawaz
3-General Faiz Ali Chisti
4-General Mirza Aslam Baig
Ans-General Pervez Musharraf

Q45-When PTV was founded?
1-26 November 1965
2-26 November 1964
3-26 November 1966
4-26 November 1978
Ans-26 November 1964

Q46-Who was the last governor general of united India?
1-Lord Mountbatten
2-Warren Hastings
3-Lord Wavell
4-Lord Irwin
Ans-Lord Mountbatten

Q47-To what Prophet the Torah (Old Testiment) was revealed by Almighty Allah?
1-Hazrat Issa A.S
2-Hazrat Musa A.S
3-Hazrat Ibrahim A.S
4-Hazrat Dawood A.S
Ans-Hazrat Musa A.S

Q48-Which one of these is a mammal?
1-Frog
2-Bat
3-Tortoise
4-Ostrich
Ans-Bat

49-What is the antonym of absence?
1-Leave
2-Presence
3-Lack
4-None of these
Ans-Presence

Q50-Which one of these is the synonym of strange?
1-Good
2-Excellent
3-Explain
4-Abnormal
Ans-Abnormal

In future we shall publish more related posts on military/cadet college entry test model paper. If you like our MCQs then visit and like our facebook page too.