Join Pak Army Solved MCQs-General Knowledge About Pakistan Army

Join Pak Army Solved MCQs-General Knowledge About Pakistan Army

Online GK Quiz About Pakistan Army-Solved Multiple Choice Questions MCQs to Join Pak Army
If you want to join Pak army and need to improve your general knowledge about Pakistan army, then now you are at the right page. On this page we have given solved MCQs about Pakistan army for those Pakistanis who want to join Pak army. Soon we shall publish solved MCQs bases posts for those who want to join PAF or Pak Navy. We are hopeful that you will like our this attempt. Depending on your response, we shall continue this GK series for those students who want to join Pak army. Now read our selected top 40 solved MCQs about Pakistan army and don’t forget to share your feedback.

Join Pak Army Online Quiz With Top 40 Solved MCQs 
Which military gallantry award of Pakistan is equivalent to Nishan e Haider?
1-Hilal i Jurat
2-Sitara i Jurat
3-Tamgha i Jurat
4-Hilal e Kashmir
Ans-Hilal e Kashmir

Q2-How many soldiers of Pak army has been given Hilal e Kashmir?
1-Four
2-Three
3-Two
4-One
Ans-One

Q3-Name the soldier who was awarded Hilal e Kashmir?
1-Major Shafqat Bari
2-Naik Saif Ali Janjua
3-Sawar Muhammad Hussain
4-Lance Naik Muhammad Mehfuz
Ans-Naik Saif Ali Janjua

Q4-Name one and only field marshal of Pakistan army?
1-Raheel Sharif
2-Asif Nawaz
3-Zia ul Haq
4-Ayub Khan
Ans-Ayub Khan

Q5-Name first indigenous training aircraft of Pakistan?
1-Mushshak
2-JF-17
3-K-8
4-Meraj
Ans-Mushshak

Q6-Which is the first Pakistani indigenous fighter plane?
1-Meraj
2-JF-17 Thunder
3-K-8
4-F-7
Ans-JF-17 Thunder

Q7-Pakistan army is fighting at the highest battle field of the earth, where it is situated?
1-Kashmir
2-FATA
3-Gilgit
4-Siachen Glacier
Ans-Siachen Glacier

Q8-Name the first Pakistani tank?
1-Al-Zarrar
2-Ghaznavi
3-Al-Khalid
4-Ghori
Ans-Al-Khalid

Q9-Where Pakistan army won the biggest tank battle after 2nd world war?
1-Thar
2-Chawinda
3-Bahawalpur
4-Lahore
Ans-Chawinda

Q10-Who downed 5 hawker hunter of Indian air force on 7th September, 1965?
1-MM Alam
2-Rashid Minhas
3-Sarfaraz Ahmad Rafeeqi
4-Cecil Chaudhry
Ans-MM Alam

Join Pak Army

Join Pak Army Solved MCQs-General Knowledge About Pakistan Army

Q11-When Kargil war was fought between Pakistan and India?
1-1998
2-1999
3-1997
4-2000
Ans-1999

Q12-How many Pakistani soldiers were given Nishan e Haider for their bravery in Kargil war?
1-Two
2-One
3-Four
4-Three
Ans-Two Karnal Sher Khan & Havildar Lalak Jan

Q13-How many British Generals have commanded Pakistan army
1-Three
2-One
3-Four
4-Two
Ans-Two (Sir Frank Messervy & Douglas Gracey)

Q14-Where GHQ is situated?
1-Lahore
2-Karachi
3-Rawalpindi
4-Peshawar
Ans-Rawalpindi

Q15-Where the largest cantonment of Pak army is situated?
1-Kharian
2-Gujranwala
3-Mangla
4-Karachi
Ans-Kharian

Q16-Pakistan ordinance factory is situated in which city?
1-Sargodha
2-Wah
3-Taxila
4-Sialkot
Ans-Wah

Q17-What term is used for Head Quarter of PAK army?
1-General Head Quarter GHQ
2-ISI
3-Army Head Quarter
4-Pak Army Head Quarter
Ans-General Head Quarter GHQ

Q18-Name the commander-in-chief of Pak army who joined the army as a soldier?
1-General Zia ul Haq
2-General Ayub Khan
3-General Yahya Khan
4-General Musa Khan
Ans-General Musa Khan

Q19-Name three cities which were given Hilal-e-Istaqlal in 1965 war?
1-Lahore, Sargodha, Sialkot
2-Karachi, Lahore, Faisalabad
3-Lahore, Sargodha, Rawalpindi
4-Sialkot, Peshawar, Quetta
Ans-Lahore, Sargodha, Sialkot

Q20-PMA is the abbreviation of ___________?
1-Pakistan Military Alliance
2-Pakistan Military Academy
3-Pakistan Media Academy
4-Pakistan Military Alma Mater
Ans-Pakistan Military Academy

Join Pak Army

Q21-Name the army chief of Pak army who wrote book “In the Line of Fire”?
1-General Yahya Khan
2-General Zia ul Haq
3-General Mirza Aslam Baig
4-General Pervez Musharraf
Ans-General Pervez Musharraf

Q22-How Pak army failed the cold start doctrine of Indian army?
1-With tectical nuclear weapons
2-With atom bomb
3-With missiles
4-With hydrogen bomb
Ans-With tectical nuclear weapons

Q23-Name the first Pakistani female fighter pilot?
1-Sobia Batool
2-Marium Mukhtiar
3-Ayesha Farooq
4-Maryam Asharaf
Ans-Ayesha Farooq

Q24-Where SSG training center of Pak army is situated?
1-Kohat
2-Charat
3-Gujranwala
4-Kharian
Ans-Charat

Q25-When defence day is celebrated in Pakistan?
1-23 March
2-7 September
3-6 September
4-8 September
Ans-6 September

Q26-Who was commander in chief of Pak army during 1965 war?
1-General Ayub Khan
2-General Yahya Khan
3-General Gul Hasan
4-General Musa Khan
Ans-General Musa Khan

Q27-How many wars Pakistan army has fought against India?
1-Four
2-Three
3-Two
4-Five
Ans-Four (1948, 1965, 1971 & 1999 Kargil War)

Q28-Where PAF and Pak Navy Headquarters are situated?
1-Rawalpindi
2-Lahore
3-Islamabad
4-Peshawar
Ans-Islamabad

Q29-In which city largest army farm is situated?
1-Larkana
2-Okara
3-Rawalpindi
4-Sukkur
Ans-Okara

Join Pak Army

 

Q30-Which is the highest rank in Pak army?
1-Field Marshal
2-General
3-Lieutenant-General
4-Major-General
Ans-Field Marshal

Q31-How many Nishan e Haider were awarded in 1965 war?
1-2
2-1
3-4
4-3
Ans-1

Q32-Name two army chiefs who died in Uniform?
1-Musa Khan, Yahya Khan
2-Gul Hasan, Tikka Khan
3-Asif Nawaz, Zia ul Haq
4-Ayub Khan, Asif Nawaz
Ans-Asif Nawaz, Zia ul Haq

Q33-Name the army chief of Pakistan army who was awarded Tamgha-e-Jamhuriat?
1-General Asif Nawaz
2-General Waheed Kakar
3-General Jahangir Karamat
4-General Mirza Aslam Baig
Ans-General Mirza Aslam Baig

Q34-Name the ex army chief of Pak army who is now commanding the Islamic Military Counter Terrorism Coalition.
1-General Waheed Kakar
2-General Kyani
3-General Raheel Sharif
4-General Pervez Musharraf
Ans-General Raheel Sharif

Q35-Who was first chief of army staff of Pak army?
1-General Gul Hasan
2-General Tikka Khan
3-General Frank Messervy
4-General Douglas Gracey
Ans-General Tikka Khan

Q36-Who was the first commander in Chief of Pak army?
1-General Frank Messervy
2-General Douglas Gracey
3-General Gul Hasan
4-General Tikka Khan
Ans-General Frank Messervy

Q37-Who was the last Commander in Chief of Pak army?
1-General Yahya Khan
2-General Tikka Khan
3-General Musa Khan
4-General Gul Hasan
Ans-General Gul Hasan

Q38-Who was the first Muslim Commander in Chief of Pak army?
Ans-General Ayub Khan
2-General Yahya Khan
3-General Musa Khan
4-General Tikka Khan
Ans-General Ayub Khan

Q39-Ghori, Hatf, Nasr, Saheen and Ghaznavi are names of Pakistani _________?
1-Atom Bombs
2-Tanks
3-Submarines
4-Missiles
Ans-Missiles

Q40-Which army has defeated USSR, ISIS, TTP and Taliban?
1-Afghan army
2-Iranian army
3-Pak army
4-USA army
Ans-Pak army
We now that there is a need of publishing lot more online material for preparation on Pakistan army general knowledge for those who want to join Pak army. We shall try to provide lot more useful material for you in this regard, so stay in touch with us and our facebook page for more material to join Pak army.

Join Pak Army 2018, Latest Pakistan Army Jobs-Newspaper Ads