Top 50 Pakistan Affairs MCQs For CSS, PSC, PMS & NTS Exams

Top 50 Pakistan Affairs MCQs For CSS, PSC, PMS & NTS Exams

Pakistan Affairs Model Paper & 50 V.IMP Solved MCQs (Multiple Choice Questions)

Pakistan affairs is an important subject for preparation of recruitment tests and competitive exams like Central Superior Services exams, Combined Combined Competitive examination, PSC and NTS tests etc. We are trying our level best to guide the government job seekers about PSC exams. Today we are going to share top 50 Pakistan affairs MCQs for CSS, PSC, PMS and NTS exams. We have already published following articleS related to Pakistan affairs

Top 40 Current Affairs of Pakistan MCQs For PMS, CSS, PCS & NTS Exams 

Some Astonishing Facts About History of Pakistan 

Information About Pakistan

Geography of Pakistan-Some Unique Facts 

General Knowledge About Pakistan

You must read above mentioned articles too for improving your general knowledge about Pakistan affairs. We shall soon guide you more on different aspects of Pakistan affairs. We have tried in this post to select very iformative multiple choice questions (MCQS) about Pakistan affairs. Hopefully you will like these top 50 Pakistan affairs MCQs for CSS, PSC, PMS & NTS exams. Now read the top 50 Pakistan affairs MCQs for CSS, PSC, PMS & NTS exams and share your feed back.

Pakistan Affairs

Pakistan Affairs MCQs

 

Q1-Which PM of Pakistan has been given death sentence?
1-Zulfiqar Ali Bhutto
2-Ch M Ali
3-M Ali Bogra
4-Moeen Qureshi
Ans-Zulfiqar Ali Bhutto

Q2-Pakistan purchased Gwadar from ________ on 8th Sepember, 1958?
1-UAE
2-Oman
3-Yemen
4-Iran
Ans-Oman

Q3-Which first feature movie was released in Pakistan on 7th August, 1948?
1-Gharnata
2-Intazar
3-Dopata
4-Teri Yaad
Ans-Teri Yaad

Q4-Which bank of Pakistan has installed world’s highest ATM at Khunjerab Pass at a height of 15397 feet.
1-NBP
2-MCB
3-UBL
4-HBL
Ans-NBP

Q5-Who introduced the new thrilling sport of reverse motorcar jumping and set the world record by reverse jumping of 150ft over fifteen cars.
1-Aftab Iqbal
2-Yahya Butt
3-Kamran Darya Layyah
4-Sultan Golden
Ans-Sultan Golden

Q6-Who was given the status of life time federal minister of state in Pakistan due to his services in Eastern Pakistan.
1-Mahmud Ali
2-Nurul Ameen
3-M Ali Bogra
4-Nazim ud Sin
Ans-Mahmud Ali (He remained federal state minister from 1971 to his death in 2006)

Q7-Name the first and only vice President of Pakistan?
1-Nurul Ameen
2-Ch M Ali
3-Pervez Elahi
4-Ishaq Khan
Ans-Nurul Ameen

Q8-Who was the first and only Deputy PM of Pakistan?
1-Ch Shujat Hussain
2-Ch Pervez Elahi
3-Shaukat Aziz
4-Raja Pervez Ashraf
Ans-Ch Pervez Elahi

Q9-Who was the first and only civilian chief martial law administrator of Pakistan?
1-Ayub Khan
2-Yahya Khan
3-Zulfiqar Ali Bhutto
4-Zia ul Haq
Ans-Zulfiqar Ali Bhutto

Q10-Who is Byram D. Avari?\
1- Twice Asian Games gold medalist in yachting.
2-Owner of Awari Hotel & ex Chairman of the Karachi Parsi Anjuman
3-Honorary consul of Canda in Pakistan
4-1, 2 & 3
Ans-1,2 & 3

 

 

Q11-Who introduced the rank of chief executive for chief martial law administrator in Pakistan?
1-General Azam Khan
2-General Yahya Khan
3-General Pervez Musharraf
4-General Zia ul Haq
Ans-General Pervez Musharraf

12-Who imposed martial law twice in Pakistan?
1-Pervez Musharraf
2-Zia ul Haq
3-Ayub Khan
4-Yahya Khan
Ans-Pervez Musharraf (First on 12 October, 1999, and second on 3 November 2007 in the name of emergency plus)

Q13-Name the President of Pakistan who dissolved the parliament twice?
1-Zia ul Haq
2-Ghulam Ishaq Khan
3-Pervez Musharraf
4-Ayub Khan
Ans-Ghulam Ishaq Khan (In 1990 and 1992)

Q14-Name the ex PM of Pakistan who got CNIC and passport of Pakistan after becoming Prime Minister?
1-Moeen Qureshi
2-Shaukat Aziz
3-Malik Meraj Khalid
4-Balakh Sher Mazari
Ans-Moeen Qureshi

Q15-Why 16 December is a black day in the history of Pakistan?
1-Fall of Dhaka 1971
2-APS Attack 2014 (144 students martyred)
3-Train Accident
4-1 & 2
Ans-1 & 2

Q16-Saindak is famous for its ___________?
1-Oil wells
2-Copper, Silver & Gold Reserves
3-Uranium Reserves
4-Coal Mines
Ans-Copper, Silver & Gold Reserves

Q17-What is the national drink of Pakistan?
1-Lassi
2-Orange Juice
3-Milk Shake
4-Sugarcane juice
Ans-Sugarcane Juice

Q18-The duration of Pakistan’s national anthem is __________?
1-60 Sec
2-90-Sec
3-80 Sec
4-100 Sec
Ans-80 Sec

Q19-Identify the time zone of Pakistan.
1-UTC-4
2-UTC+3
3-UTC-5
4-UTC+5
Ans-UTC+5

Pakistan Affairs

Top 50 Pakistan Affairs MCQs For CSS, PSC, PMS & NTS Exams

Q20-First PC virus was discovered by two Pakistani brothers in 1996. Do you know their names?
1-Farooq Alvi Brothers
2-Syed Brothers
3-Bilal Hashmi Brothers
4-None of These
Ans-Farooq Alvi Brothers

Q21-Who was Nawab Kala Bagh Amir Mohammad Khan?
1-Governor of West Pakistan
2-President of Pakistan
3-PM of Pakistan
4-CM of Punjab
Ans-Governor of West Pakistan (12 April 1960 to 18 September 1966)

Q22-Who are hurs?
1-A Religious Sect
2-Followers of Peer Pagara
3-Residents of Hazara Division
4-Tribal People
Ans-Followers of Peer Pagara

Q23-Who is current Peer Pagara?
1-Sibghatullah Shah Rashidi
2-Syed Shah Mardan Shah-II
3-Sibghatullah Shah Rashdi III
4-None of These
Ans-Sibghatullah Shah Rashdi III

Q24-Blind Dolphin is found in the river _______?
1-Jhelum
2-Indus
3-Chenab
4-Kabul
Ans-Indus

Q25-Pir Mehr Ali Shah of Golra Sharif is famous for __________?
1-His Mystic Poetry
2-Spritual Healing
3-His Work Against Mirza Qadyani & Qadyani Movement
4-None of These
Ans-His Work Against Mirza Qadyani & Qadyani Movement

Q26-Pakistan is member of next eleven (N11). What is N11?
1-11 Countries having great potential to become economic power along with BRICS in 21st century.
2-11 top populus countires of the world
3-11 countries of Asia having great cultural heritage
4-11 top stock exchanges of the world
Ans.11 Countries having great potential to become economic power along with BRICS in 21st century.

Q27-After Turkey Pakistan is the only country which has opened ______ jobs for females?
1-Police
2-Combat
3-Intelligence
4-IT
Ans-Combat

Q28-Where the world’s highest Polo ground is situated in Pakistan at 3700 meters height?
1-Kotli
2-Giligit
3-Shandur
4-Skardu
Ans-Shandur

Q29-About how much percentage of world’s hand made footballs are manufactured in Pakistan?
1-40%
2-50%
3-60%
4-70%
Ans-50%

Q30-Which constitution of Pakistan was Presidential?
1-1956
2-1935
3-1962
4-1973
Ans-1973

Q31-Justice M Ilyas was the youngest civil judge of the world. He cleared the exam at the age of ________ ?
1-20 years 9 months
2-21 years 4 months
3-19 years 11 months
4-21 years 3 months
Ans-20 years 9 months

Q32-Which one of these is the world’s largest ambulance service network?
1-Chhipa Ambulance
2-Edhi Ambulance
3-Al Khidmat Ambulance
4-Askari Rescue Squad
Ans-Edhi Ambulance

Q33-How many Pakistanis have won Nobel Prize?
1-2
2-3
3-4
4-5
Ans-2 (Malala Yousafzai (Nobel Peace Prize, Dr Abdul Salam Nobel Prize in Physics)

Q34-What is the national fruit of Pakistan?
1-Orange
2-Apple
3-Banana
4-Mango
Ans-Mango

Q35-Pakistan has largest irrigation system in the world. It irrigates about ________ million hectares of land.
1-14.4
2-25.6
3-34.9
4-36.7
Ans-14.4

Pakistan Affairs

Q36-Which one of these is the largest deep sea port of the world.
1-Karachi
2-Bin Qasim
3-Gwadar
4-Jewani
Ans-Gwadar

Q37-What is the significance pof Chagi district in the history of Pakistan?
1-Nuclear bombs were tested here on 28 and 30 May, 1998.
2-This area has great resources of Copper.
3-Its the home district of former PM of Pakistan Zafar Ullah Jamali.
4-Tribal district of Balochistan
Ans-Nuclear bombs were tested here on 28 and 30 May, 1998.

Q38-Who was Faqir Ipi?
1-Guerrilla freedom fighter of KPK
2-Political Leader of ANP
3-Ex Governor of NWFP
4-CM of KPK
Ans-Guerrilla freedom fighter of KPK

Q39-Who was the first and last queen of Pakistan?
1-Benazir Bhutto
2-Queen Elizabeth II
3-Fehmida Mirza
4-Fatima Jinnah
Ans-Queen Elizabeth II (She remained the queen of Pakistan from 1953 to 1956 till the end of domanion status).

40-Who was the first and last king of Pakistan?
1-Quaid e Azam
2-Liaquat Ali Khan
3-George VI
4-Edward VIII
Ans-George VI (From 1947 to 1952)

Q41-Marxist guerrilla leader Che Guevara visited Pakistan in ________?
1-1956
2-1963
3-1958
4-1959
Ans-1959

Q42-Which movie of Sylvester Stallone was shooted in Pakistan?
1-Rambo III
2-First Blood
3-Rambo
4-First Blood II
Ans-Rambo III

Q43-Famous hollywood movie Bhowani Junction’was shot in which city of Pakistan?
1-Karachi
2-Lahore
3-Quetta
4-Rawalpindi
Ans-Lahore

Q44-Which ancient city of Pakistan is real cradle of Buddhism and the capital of the famous Gandhara civilization?
1-Mohenjo-daro
2-Harappa
3-Taxila
4-Debal
Ans-Taxila

Q45-Where the historic Jewish graveyard is situated in Pakistan?
1-Lahore
2-Karachi
3-Peshawar
4-Gilgit
Ans-Karachi (There was a jewish synagogue too in Karachi namely Magain Shalome Synagogue)

Q46-Name the Pakistani singer who has won UNESCO Music Prize?
1-Rahat Fateh Ali Khan
2-Nusrat Fateh Ali Khan
3-Ibrar ul Haq
4-Jawad Ahmad
Ans-Nusrat Fateh Ali Khan

Q47-Name the Pakistani poet who was given Lenin Peace Prize by USSR?
1-Habib Jalib
2-Munir Niazi
3-Mohsin Naqvi
4-Faiz Ahmad Faiz
Ans-Faiz Ahmad Faiz

Q48-Name the Pakistani women women who has won Oscar Award twice?
1-Hina Jilani
2-Asma Jahangir
3-Sharmeen Obaid Chinoy
4-Malala Yousufzai
Ans-Sharmeen Obaid Chinoy

Q49-Pak Army team won a _______ medal in the Exercise Cambrian Patrol competition held in the UK in 2017.
1-Silver
2-Gold
3-Bronze
4-No
Ans-Gold

Q50-Which intellegnce agency of Pakistan is world class?
1-ISI
2-IB
3-CTD
4-MI
Ans-ISI

If you feel that our top 50 Pakistan affairs MCQs for CSS, PSC, PMS & NTS exams were informative then visit and like our facebook page and group too on regular basis.