Geography of Pakistan Online Test, Top 30 GK MCQs

Geography of Pakistan Online Quiz, Multiple Choice Questions (MCQs)
If you want to improve your general knowledge then you should have good command over geography subject too. Today we shall share top 30 MCQs on Geography of Pakistan.

India is in the east of Pakistan, Afghanistan is in the northwest, China is in the northeast, Iran is in the west while Arabian sea is in south. Total area of the country is 796096 sq km. Read MCQs given below for more information about Geography of Pakistan.

MCQs on Geography of Pakistan

Q1-Durand Line is the name of boundary between Pakistan and ___________?
1-Afghanistan
2-India
3-Iran
4-Iran
Ans-Afghanistan

Q2-Iran is on the ______ side of Pakistan.
1-South
2-East
3-North
4-West
Ans-West

Q3- Rann of Kutch border is between Pakistan and _______?
1-Afghanistan
2-India
3-Iran
4-China
Ans-India

Q4-Pasni, Keti, Jewani, Gwadar, Qasim are ____________ in Pakistan.
1-Cities
2-Towns
3-Historical Places
4-Ports
Ans-Ports

Q5-Which pass is situated on Sino Pak border?
1-Lowari Pass
2-Bolan Pass
3-Khunjerab Pass
4-Khyber Pass
Ans-Khunjerab Pass

Q6-Which is the largest Island of Pakistan?
1-Astola Island
2-Manora Island
3-Shams Pir Island
4-Bundal Island
Ans-Astola Island

Q7-How many CPEC routes connects the China with Arabian Sea?
1-Four
2-Three
3-One
4-Two
Ans-Two

Q8-Pakistan bought Gawadar from ___________ in 1958.
1-Yemen
2-Oman
3-Iran
4-UAE
Ans-Oman

Q9-Which Pakistani city is located at Pak-India Jammu border?
1-Sialkot
2-Lahore
3-Faisalabad
4-Islamabad
Ans-Sialkot

Q10-Northern areas of Pakistan are now known as ________?
1-AJK
2-PATA
3-Gilgit Baltistan
4-FATA
Ans-Gilgit Baltistan

Geography of Pakistan - Some Unique Facts

Geography of Pakistan Online Test, Top 30 GK MCQs

Q11-Which ancient city was located near Islamabad?
1-Harappa
2-Taxila
3-Mehrgarh
4-Mohenjo Daro
Ans-Taxila

Q12-Salt Range is located in _________?
1-Kashmir
2-Balochistan
3-KPK
4-Punjab
Ans-Punjab

Q13-Which area of China is at the border of Pakistan
1-Xinjiang
2-Shanghai
3-Inner Mangolia
4-Beijing
Ans-Xinjiang

Q14-Before partition Gilgit Baltistan was the part of ___________?
1-FATA
2-Punjab
3-NWFP
4-Jammu & Kashmir
Ans-Jammu & Kashmir

15-M2 Motorway connects Lahore to __________?
1-Sialkot
2-Islamabad
3-Faisalabad
4-Sukkur
Ans-Islamabad

Q16-GT road connects Lahore to _________?
1-Karachi
2-Quetta
3-Peshawar
4-Muzaffarbad
Ans-Peshawar

Q17-Makran coastal highway connects Gawadar with ________?
1-Quetta
2-Lahore
3-Islamabad
4-Karachi
Ans-Karachi
Q18-Kala bagh dam is a proposed dam on _________?
1-River Sindh
2-River Chenab
3-River Jhelum
4-River Kabul
Ans-River Sindh

Q19-Arabian Sea is a part of __________?
1-Pacific Ocean
2-Indian Ocean
3-Atlantic Ocean
4-Persian Gulf
Ans-Indian Ocean

Q20- Wakhan Corridor is a narrow strip of Afghan territory between Pakistan and ________?
1-Kazakhstan
2-Tajikstan
3-Russia
4-Turkmenistan
Ans-Tajikstan

Q21-Kartarpur Corridor is located in the district of ________?
1-Lahore
2-Nankana
3-Narowal
4-Sialkot
Ans-Narowal

Q22-Khyber pass is located in _______ range
1-KPK
2-GB
3-AJK
4-Balochistan
Ans-KPK

Q23-K2 is the part of ___________?
1-Kirthar
2-Karakoram Range
3-Salt
4-Hindu Kush
Ans-Karakoram

Q24-Bahawalpur state was situated in __________?
1-South Punjab
2-East Punjab
3-West Punjab
4-North Punjab
Ans-South Punjab

Q25-Pakistan is part of __________?
1-Asia Minor
2-Central Asia
3-Middle East
4-Sub Continent
Ans-Sub Continent

Q26-Hazara region is located in ___________?
1-KPK
2-FATA
3-PATA
4-Punjab
Ans-KPK

Q27-Which country was center of two great civilizations i.e Indus Valley Civilization and Gandhara civilization?
1-Iran
2-Pakistan
3-Nepal
4-Bangladesh
Ans-Pakistan

Q28-Sistan was old name of _________?.
1-Balochistan
2-KPK
3-Punjab
4-Kashmir
Ans-Balochistan

Q29-LOC is the border between AJK & ________?.
1-Iran
2-Afghanistan
3-Indian Occupied Kashmir
4-China
Ans-Indian Occupied Kashmir

Q30-Border between Indian occupied Kashmir and Sialkot is called ______?
1-LOC
2-Working Boundary
3-International Border
4-Durand Line
Ans-Working Boundary’

If you like our post Geography of Pakistan online test, top 30 GK MCQs then read following related post too.

Geography of Pakistan – Some Unique Facts

Author: ADMIN

Share This Post On