Top 40 Current Affairs of Pakistan 2020 MCQs For PMS, CSS, PCS & NTS Exams

Top Current Affairs of Pakistan 2020 Multiple Choice Questions For PMS, CSS, PCS & NTS Aspirants 
If you are planning to appear in any competitive exam like PCS, CSS, PMS or NTS then you need to improve your general knowledge about current affairs of Pakistan too. In one paper MCQs tests at least 10 percent questions are asked about current affairs of Pakistan. We are trying our level best to guide the CSS apirants about all compulsory and optional papers of CSS by publishing posts on techniques/tips and MCQs. In this post we have given top 40 macqs about current affairs of Pakistan. We shall change these top 40 multiple choice questions soon, as soon as new important events will happen in future.

 

Current Affairs Pakistan 2020 Solved MCQs

Q1-Why now india can not use atomic bomb against Pakistan?
1-Because we have hydrogen bomb
2-Due to our missile program
3-Due to support of China
4-Due to our submarine which can carry atomic missiles
Ans-Due to our submarine which can carry atomic missiles (These submarines are guarantee for second possible attack from Pakistan)

Q2-Death sentence was announced by a special court to ex COAS ____________.
1- Pervez Musharraf
2- Kiyani, Raheel Sharif
3-Raheel Sharif
4-Mirza Aslam Baig
Ans-Pervez Musharraf

Q3-Which political party is not accepting the results of 6th Pakistan population censes?
1-PML N
2-MQM Pakistan
3-PPP
4-PTI
Ans-MQM

Q4-Paradise leaks has disclosed the off shore company of former Prime Minister of Pakistan __________?
1-Nawaz Sharif
2-Ch Shujat Hussain
3-Shaukat Aziz
4-Raja Pervez Ashraf
Ans-Shaukat Aziz

Q5-FATA is going to become the part of __________?
1-KPK
2-GB
3-AJK
4-FANA
Ans-KPK

 

Q6-New GHQ is being built in ________?
1-Rawalpindi
‘2-Lahore
3-Islamabad
4-Abbottabad
Ans-Islamabad

Q7-Hazara province movement is continue in which province of Pakistan?
1-Sindh
2-Punjab
3-KPK
4-Balochistan
Ans-KPK

Q8-Daughter of Sanam Bhutto has joined __________ profession?
1-Legal
2-Banking
3-Teaching
4-Modeling
Ans-Modeling (Her name is Azadeh Hussain)

Q9-CPEC has —– routes?
1-2
2-3
3-4
4-1
Ans-2 (Eastern & Western)

Q10-Motor bike ambulance service has been launched in _________ province?
1-KPK
2-Punjab
3-Sindh
4-Balochistan
Ans-Punjab

 

Top 40 Current Affairs of Pakistan MCQs For PMS, CSS, PCS & NTS Exams

Top 40 Current Affairs of Pakistan 2020 MCQs For PMS, CSS, PCS & NTS Exams

Q11-Which coal power plant is considered as to be the cause of smog?
1-Thar Coal Power Plant
2-Sahiwal Coal Power Plant
3-Sui Coal Power Plant
4-None of these
Ans-Sahiwal Coal Power Plant

Q12-Billion trees project is a brain child of which party?
1-PPP
2=PML N
3-ANP
4-PTI
Ans-PTI

Q13-Indian secularism is on stake due to __________ bill by Modi government.
1-Defence
2-Media
3-Citizenship
4-Local Govt
Ans-Citizenship

Q14-Which bank is going to be first real interest free Islamic bank in near future?
1-Bank Islami
2-Akhuwat Bank
3-Meezan Bank
4-Burj Bank
Ans-Akhuwat Bank

Q15-Which testing agency is involve in MCAT paper leak scandal in Sindh?
1-NTS
2-PTS
3-OTS
4-ETEA
Ans-NTS

 

 

Q16-Meghan Markle and ____________–have decided to leave royal titles and palace.
1-Prince Charles
2-Prince William
3-Prince Harry
4-Prince Phillip
Ans-Prince Harry

Q17-Which terrorist organization is involved in recent killings in Balochistan?
1-BLA
2-ISIS
3-TTP
4-Afghan Taliban
Ans-BLA (Baloch Liberation Army)

Q18-Third largest mosque of the world is being constructed in which city of Pakistan.
1-Lahore
2-Islamabad
3-Karachi
4-Peshawar
Ans-Karachi

Q19-Big resources of Iron have been discovered in ————– city?
1-Jhang
2-Dera Ghazi Khan
3-Chiniot
4-Mardan
Ans-Chiniot

Q20-How many matches of next PSL will be played in Pakistan?
1-10
2-20
3-30
4-All
Ans-All

 

 

Q21-Which country is trying to launch surgical strikes in Pakistan?
1-India
2-Afghanistan
3-Iran
4-USA
Ans-India

Q22-Which new weapon of Pakistan is most dangerous for Indian army?
1-Atom Bomb
2-Shaheen Missile
3-Tactical Nuclear Weapons
4-Hydrogen Bomb
Ans-Tactical Nuclear Weapons (These are small nuclear bombs which can be fired by canons to destroy the enemy troops. There are no chances of civilian causalities)

Q23-As par UNHCR which country is hosting maximum number of refugees at present?
1-Iran
2-Turkey
3-Pakistan
4-Bangladesh
Ans-Pakistan

Q24-Now Altaf Hussain is seeking Asylum in ____________.
1-France
2-Australia
3-USA
4-India
Ans-India

Q25-Name the ex army chief of Pakistan army who has been chosen as first c0mmandar in chief of Islamic military alliance?
1-General Pervez Musharraf
2-General Kiyani
3-General Raheel Sharif
4-General Waheed Kakar
Ans-General Raheel Sharif

 

 

Q26-Who has been appointed as new Chief Justice of Supreme Court?
1-Justice Dogar
2-Justice Iftikhar
3-Admiral Gulzar Ahmed
4-Justice Javeed Iqbal
Ans-Justice Gulzar Ahmed

Q27-Federal Minister Faisal Vawda brought army __________ in live talk show.
1-Boot
2-Uniform
3-Cap
4-Gun
Ans-Boot

Q28-Iran fired missile on US military base in __________ for taking the revenge of General Qasem Soleimani .
1-Saudi Arabia
2-Kuwait
2-Iraq
4-Israel
Ans-Iraq

Q29-Haitham bin Tariq Al Said is the new Sultan of _____________.
1-Oman
2-Qatar
3-Jordan
4-UAE
Ans-Oman

Q30-Name the singer of Pakistan who has accepted the citizenship of India?
1-Adnan Sami Khan
2-Atif Aslam
3-Ali Sulman
4-Sajjad Ali
Ans-Adnan Sami Khan

 

 

Q31-Green Line bus rapid transit line is being constructed in __________?
1-Karachi
2-Peshawar
3-Quetta
4-Islamabad
Ans-Karachi

Q32-Dolphin force has been introduced in which province?
1-Sindh
2-Punjab
3-KPK
4-Balochistan

Q33-NLG in Pakistan is being imported from which country?
1-Saudi Arabia
2-UAE
3-Qatar
4-Iran
Ans-Qatar

Q34-_________ is facing foreign funding case in election commission?
1-PML N
2-PPP
3-PTI
4-ANP
Ans-PTI

35-Where Quaid e Azam Solar Park has been constructed?
1-DG Khan
2-DI Khan
3-Bahawalpur
4-Sukkur
Ans-Bahawalpur

 

 

36-Name the bank of Pakistan which have to stop its operation in USA due to money laundering allegations.
1-HBL
2-NBP
3-ABL
4-SBP
Ans-HBL

Q37-MBS is going to invest ________ billion dollars on its first smart city Neom.
1-100
2-200
3-500
4-1000
Ans-500

38-USA Pakistan relations are in danger due to activities of _______ in Afghanistan.
1-Haqqani Group
2-TTP
3-ISIS
4-Taliban
Ans-Haqqani Group

39-Who has won the last presidential election of Afghanistan.
1-Ashraf Ghani
2-Abdullah, Abdullah
3-Gulbuddin Hekmatyar
4-Rahmatullah Nabil
Ans-Ashraf Ghani

40-Who is current DG ISPR?
1-Maj General Asif Ghafoor
2-Major General Bilal Akbar
3-Major General Babar Iftikhar
4-Maj General Shaukat Sultan
Ans-Major General Babar Iftikhar

 

 Bonus Information About Current Affairs of Pakistan 

Cold start doctrine says that India’s conventional armed forces will try to occupy key installations and areas of Pakistan rapidly in order to prevent a nuclear retaliation from Pakistan. Our tactical nuclear weapons have failed this cold start doctrine of India.

Sasi Bhutto is thinking to support Fatima Bhutto in next election. She is daughter of Shahnawaz Bhutto.

Junaid Safdar is going to replace Maryam Nawaz in PML N.

 

If you need more information about current affairs of Pakistan, then stay connected with our MCQs category and visit our facebook page/group daily.

 

Important Current Affairs MCQs For Competitive Exams

 

Top 20 Current Affairs MCQs For Preparation of CSS, PMS, NTS & PCS Exams

 

 

 

Author: ADMIN

Share This Post On
Do Not Sell My Personal Information